Wanneer is een AED training noodzakelijk

Automatische Externe Defibrillatoren, beter bekend als AED’s, zijn intussen een welbekend gezicht in veel openbare gebouwen, sportcomplexen, bedrijfscomplexen en gemeenschapscentra. Hoewel geen wettelijke verplichting, kan het kunnen bedienen van een AED een leven redden op het meest kritieke moment. Met elke verstreken minuut zonder een goed kloppend hart, daalt de overlevingskans van een slachtoffer met 7-10%.

Veiligheid op werkplek

Een veilige en gezonde werkplek wordt niet als een gunst beschouwd, het is een wettelijk beschermde vereiste voor elke werkgever, volgens de Arbowet. Het definiëren van deze veiligheid omvat ook potentiële bedreigingen voor het leven zoals plotselinge hartstilstand, waarvoor AED’s, als onderdeel van een resuscitatieplan, een verstandige aanvulling kunnen zijn. Hoewel het binnen de goedkeuring van de werkgever valt om AED-training wel of niet te verstrekken, kan het vakkundig kunnen bedienen van een AED in een noodsituatie het verschil maken tussen leven en dood.

Voor instellingen die ervoor kiezen om AED-training aan te bieden, kunnen medewerkers hier vaardigheden opdoen die behulpzaam zijn buiten de werkplek. Echter, door geen specifiek woord over AED-training te vinden in de Arbowet, vormt het een gebied dat aan de beleidsvrijheid van de werkgever wordt overgelaten.

De noodzaak van AED kennis

In een hectische noodsituatie kan het vertrouwen in jouw vaardigheden, dat wordt verkregen door training, een sleutelrol spelen. Hoewel de instructies van een AED eenvoudig zijn en stapsgewijs worden weergegeven, kan het doorlopen van een praktische, op scenario’s gebaseerde training met een AED je ook helpen te leren hoe te handelen wanneer de patiënt nog bij bewustzijn is, als het een kind betreft, of als het AED-apparaat niet naar behoren werkt.

De AED-training omvat ook een grondige instructie over reanimatietechnieken, die kunnen helpen om de overlevingskans van een slachtoffer te vergroten in de kritieke minuten voorafgaand aan de aankomst van de hulpdiensten. Deze zal je eerst beoefenen met een reanimatiepop, om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te komen.

Levens redden met een AED

AED-training is zeker niet beperkt tot bedrijfsmatige omgevingen en is een investering in kennis en vaardigheden die elke volwassene zou moeten overwegen. In feite moedigen veel AED-trainingsorganisaties individuen buiten werkplekken aan om deel te nemen aan hun programma’s. Iedereen kan op enig moment getuige zijn van of betrokken raken bij een noodsituatie op het werk, thuis, op school of in de gemeenschap, waarbij deskundige kennis van reanimatie en AED-gebruik levens kan redden.

Zelfs als AED-training niet door de wet wordt geëist, laat onderzoek zien dat de kans op overleving het hoogst is wanneer een getrainde gebruiker een AED bedient. Wordt een stille held van je gemeenschap door een AED-training te volgen. Zoek een training bij jou in de buurt en zet de stap om potentieel een leven te redden. Elk beetje van jouw gecombineerde kennis over reanimatie en AED kan het verschil maken wanneer elke minuut telt.

 

Bron: www.aedsolutions.eu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *